Mysteriet Amelia Earhart

Mens Charles Lindbergh ble verdenskjent for den første solo-flyvningen over Atlanteren, ble Amelia Earhart nesten like kjent for å bli den første kvinnen som greide det samme. Hun satte mange rekorder innen flyvningens verden og skrev en rekke bøker om sitt liv som alle som en ble bestselgere. I tillegg var hun med på å danne den første foreningen for kvinnelige piloter. Hun var aktiv i kvinnekampen og en forkjemper for likestilling og yrkesaktive kvinner.

I 1935 fikk hun jobb ved Purdue University i Indiana i USA. To år senere sponset universitetet hennes forsøk på å fly rundt jorden i et Lockheed-fly. Hun forsvant et sted over Stillehavet, og kom aldri til rette. Helt opp til våre dager har mysteriet Amelia Earhart fortsatt å fascinere og lede til til dels ville spekulasjoner.748px-Amelia_Earhart_LOC_hec.40747

En noe eldre kvinne, Amy Guest, ble inspirert av Lindberghs soloflyvning til å prøve det samme. Da hun til slutt kom frem til at en slik tur var for risikabel for henne selv, bestemte hun seg for å sponse en annen kvinne som kunne gi kvinnelig flyvning den typen image hun gjerne ville se. Earhart, som i utseendet faktisk lignet en del på Lindbergh og senere fikk tilnavnet Lady Lindy, var da et naturlig valg. Earhart hadde klippet håret kort og sov gjerne i skinnjakken sin for å vise at hun var like røff som en mannlig flyver.

Noe paradoksalt gitt dette fokuset på kvinnesaken var det at hennes første flyvning over Atlanteren, i 1928, i realiteten var som passasjer hos piloten Wilmer Stultz. Flyturen fra Canada til Wales førte likevel til en begeistret velkomst i Storbritannia, en stor parade i New York, og at hun fikk besøke president Coolidge i Det hvite hus. Selv følte hun seg som en potetsekk og bestemte seg for at neste gang skulle hun gjøre det alene. Det skjedde endelig i 1932.

Mysteriet om hennes forsvinning synes å ha blitt løst etter funnet av vrakrester som ble gjort for noen for år siden nær øya Nikumaroro i Stillehavet. Men som kjent lever slike mysterier sitt eget liv, og folk forsetter å spekulere.